Επιλέγοντας τη Σωστή Κόλλα στο Scrapbooking!

Θυμάμαι όταν ξεκινούσα το scrapbooking, να προσπαθώ να βρω την κατάλληλη κόλλα για την κατάλληλη δουλειά! Ήμουν τυχερή και είχα καλές φίλες, και πολύ πιο προχωρημένες απο εμένα που με βοήθησαν πολύ να καταλήξω στις επιλογές μου. 

Στο σημερινό blog post λοιπόν, θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλες εσάς τις νέες φίλες του scrapbooking, γράφοντας για τα διαφορετικά είδη κόλλας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και πού μπορεί να σας φανούν χρήσιμες: γιατί κάθε κόλλα έχει και την χρήση της!

 

 

Υγρές κόλλες

Σε αυτήν την κατηγορία οι επιλογές πολλές! 

Ας ξεκινήσουμε με την αγαπημένη μας Glossy Accents: μία υγρή κόλλα με την μαγική ιδιότητα να δημιουργεί και τρισδιάστατα εφέ αφού στεγνώσει! Ιδανική για να κολλήσετε μικρά διακοσμητικά αφού το λεπτό της στόμιο είναι σχεδιασμένο να ελευθερώνει ελάχιστη ποσότητα. Η δυνατή της σύνθεση επιτρέπει να κολλήσετε ακόμα και βαριά μεταλλικά διακοσμητικά! Και φυσικά, χρησιμοποιήστε την σαν υγρό γυαλί σε οποιοδήποτε διακοσμητικό ή λεπτομέρεια θέλετε να τονίσετε. Επειδή στεγνώνει άμεσα, προσέξτε να μην την ξεχνάτε ανοιχτή. Αλλιώς μια καρφίτσα στο στόμιο θα την κρατάει πάντα σφραγισμένη και ρευστή!

 
Για μεγάλες επιφάνειες χρησιμοποιούμε κόλλες PVA. Τι είναι αυτές? Οι λευκές κόλλες, που όταν στεγνώσουν γίνονται διάφανες. Μπορούμε να τις βρούμε σε πολλές μάρκες και πολλούς διαφορετικούς τύπους. Ίσως η πιο γνωστή στην χώρα μας είναι η ατλακόλ, που είναι μια πολύ ρευστή PVA που χρησιμοποιείται σε ξυλουργικές εφαρμογές.
 
Ειδική PVA για χαρτί, είναι η κόλλα βιβλιοδεσίας, μια πολύ πηχτή κόλλα χωρίς καθόλου υγρασία για να μην "κατσαρώνει" το χαρτί. Απλώνεται με πινέλο ή σπάτουλα και είναι ιδανική για να κολλάμε chipboard, χαρτόνι κλπ.
 
Η αμέσως καλύτερη επιλογή μας είναι η Aleene's Tacky Glue. Εκτός από την γενικής χρήσης, κυκλοφορεί σε πολλούς ειδικούς τύπους, όπως turbo για δυνατό κράτημα, fast grab για άμεσο στέγνωμα, over & over για να μπορείτε να κολλάτε και να ξεκολλάτε, αλλά και acid-free! Φυσικά, υπάρχει και σε στυλό για λεπτομέρειες.
 
 
 
Η συγκεκριμένη κόλλα είναι ίσως η πιο 'ευέλικτη' κόλλα εφόσον είναι κατάλληλη για χαρτί, κορδέλα, ύφασμα και γενικά όλα όσα χρησιμοποιούμε στο scrapbooking! Είναι μία πολύ δυνατή κόλλα ιδανική και για να κολλήσετε/ενώσετε εξώφυλλα σε χειροποίητα μίνι άλμπουμ. Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε όπως είναι, να την αραιώσετε με νερό ακόμα και να την χρωματίσετε με ακρυλικό! 
 
Μία άλλη υγρή κόλλα που χρησιμοποιούμε συχνά, είναι η Mod Podge. Και αυτή είναι PVA αλλά πολύ πιο αραιωμένη, οπότε την χρησιμοποιούμε πιο πολύ σαν sealer. Όταν δημιουργούμε δικά μας άλμπουμ και journals, ένα στρώμα mod podge λειτουργεί σαν βερνίκι για να προστατέψουμε το εξώφυλλο μας.
 
Κυκλοφορεί σε ματ η γυαλιστερή, όπως και να έχει αφού στεγνώσει είναι διάφανη!
 
 
 

Ταινίες διπλής όψεως

 
Ίσως η πιο χρήσιμη κόλλα στο scrapbooking! Η ταινία διπλής όψεως υπάρχει σε όλα τα γραφεία και τις τσάντες των scrapbookers! Την χρησιμοποιούμε απλά παντού! Εγώ προσωπικά δεν πάω πουθενά χωρίς το ATG GUN μου, αλλά και την κόκκινη ταινία διπλής (η οποία δεν κυκλοφορεί πλέον μόνο σε κόκκινο αλλά της έμεινε το όνομα!) και η οποία είναι ιδανική για μικρές επιφάνειες και έχει και πολύ δυνατό κράτημα!
 
 
 
Οι ταινίες, κολλάνε εύκολα, σταθερά, χωρίς να "κατσαρώνουν" το χαρτί, και το κυριότερο; Για πάντα! Και φυσικά είναι ασφαλείς για να κολλήσετε φωτογραφίες χωρίς να ξεβάψουν ή να χαλάσουν τα χρώματά τους! 
 
 

Glue Dots

Πολύ χρήσιμα όταν θέλουμε να κολλήσουμε χαρτιά μεταξύ τους ή μικρά διακοσμητικά στις δημιουργίες μας! Επίσης τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε glitter λεπτομέρειες, αλλά και για να κολλήσουμε κορδέλα, δαντέλα κλπ.  Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη και είναι ίσως ότι πιο εύκολο και γρήγορο σε χρήση!

 

 

Διαστατικά Αυτοκόλλητα

Είναι τα αυτοκόλλητα που μας επιτρέπουν να δώσουμε διάσταση και όγκο στις δημιουργίες μας. Κυκλοφορούν σε τετράγωνα ή κύκλους διαφόρων μεγεθών, όπως και ταινία, την οποία εγώ προσωπικά προτιμώ γιατί κόβω όσο χρειάζομαι! Ομολογώ όμως ότι έχω και μικρά στρογγυλά για κάποια πολύ μικρά διακοσμητικά, όπως κουμπιά η die-cuts!

 

 

 

Και τέλος, ας μην ξεχνάμε και την απλή κόλλα στικ η οποία είναι όμως πλέον acid free για να μην καταστρέφει τις φωτογραφίες η και δυνατή σαν την super glue για να κολλήσετε cardstock.

Αυτά λοιπόν και για σήμερα!

Ελπίζω να σας βοήθησε λίγο το άρθρο αυτό, και να μπορείτε πλέον να επιλέγετε την κατάλληλη κόλλα για την συγκεκριμένη δουλειά που θέλετε να κάνετε!

Όπως και να έχει, συνεχίστε να δημιουργείτε και τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!

Leave your comment