Αρχειο

Ανακαλύψτε την μαγεία της Κυανοτυπίας!

κυανοτυπία είναι η «αυθεντική» διαδικασία ηλιακής εκτύπωσης, μια από τις πρώτες φωτογραφικές τεχνικές: η εικόνα δημιουργείται όταν το χημικό διάλυμα αντιδρά στο φως του ήλιου και στην συνέχεια μετατρέπεται σε μπλέ χρώμα. Έτσι παίρνουμε μία εικόνα που δημιουργήθηκε απο το μπλε και λευκό χρώμα βάσης.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των κυανοτυπιών σήμερα είναι ότι καθώς το χημικό το απλώνουμε μόνοι μας στην επιφάνεια που θέλουμε να τυπώσουμε, μπορούμε πολύ εύκολα να τυπώσουμε μεγάλα ή μικρά μεγέθη, σε ύφασμα, σε ξύλο και ό,τι άλλο βάλει ο νους σας :)

 

 

 

Χρειαζόμαστε ένα κιτ - με τα 2 χημικά, και ήλιο. Είναι μια σχετικά εύκολη μέθοδος, κατάλληλη και για παιδιά!

Η Jacquard και η PAR DIY προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα που κάνουν την κυανοτυπία προσιτή και εύκολη για κάθε καλλιτέχνη, είτε είστε αρχάριοι είτε έμπειροι στην τεχνική αυτή.

Τα κιτ αυτά περιλαμβάνουν ότι θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε μοναδικά έργα σε ύφασμα αλλά και σε χαρτί.

 

Για πάμε να δούμε τα βασικά βήματα:

 

  • Προετοιμασία της Επιφάνειας: Επιλέξτε το υλικό που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, όπως χαρτί ή ύφασμα, και βεβαιωθείτε ότι είναι καθαρό και στεγνό.
  • Προετοιμασία του διαλύματος: Αναμίξτε τα χημικά σύμφωνα με τις οδηγίες του κιτ.
  • Εφαρμογή του Κυανοτυπικού Υγρού: Απλώστε το υγρό στο υλικό σας με ένα πινέλο ή σφουγγάρι και αφήστε το να στεγνώσει σε σκοτεινό μέρος. Το πινέλο έχει την τάση να αφήνει πινελιές στο χαρτί (κάτι που μπορεί να είναι επιθυμητό μπορεί και όχι, το ύφασμα έχει την τάση να απλώνει το χημικό πιο ομοιόμορφα. Γενικά είμαστε φιδωλοί καθώς δεν θέλουμε να ποτίσει πολύ η επιφάνειά μας (γιατί θα μας δυσκολέψει μετά στο πλύσιμο). Μόλις ικανοποιηθούμε από το αποτέλεσμα (το υπόστρωμα θα πάρει μια ελαφριά κιτρινοπράσινη απόχρωση τοποθετούμε το νοτισμένο χαρτί στη σκοτεινή μας ντουλάπα και το αφήνουμε να στεγνώσει.
  • Τοποθέτηση της Εικόνας: Τοποθετήστε το φιλμ ή το αντικείμενο που θέλετε να αποτυπώσετε πάνω στο υλικό σας και εκθέστε το στο ηλιακό φως ή σε UV λάμπα.
  • Ξέπλυμα και Στέγνωμα: Μετά την έκθεση, ξεπλύνετε το υλικό με νερό για να αποκαλύψετε την εικόνα και αφήστε το να στεγνώσει.

 

 

Η τεχνική κυανοτυπίας με προϊόντα από την Jacquard και την PAR DIY είναι ένας διασκεδαστικός και δημιουργικός τρόπος να εξερευνήσετε τον κόσμο της φωτογραφίας και της εκτύπωσης. Με τις λεπτομερείς οδηγίες και τα υψηλής ποιότητας υλικά, μπορείτε να δημιουργήσετε εντυπωσιακές και διαρκείς εκτυπώσεις που θα θαυμάζετε για χρόνια.

 

Αφήστε ένα σχόλιο