Αρχειο

Εισαγωγή στο Art Journaling

Το Art Journaling είναι μια δημιουργική διαδικασία που 'επιτρέπει' στον καθένα να εκφραστεί ελεύθερα με χρώματα, σχέδια, κείμενο, κολάζ και άλλα μέσα.

Τα οφέλη του Art Journaling για την ψυχική μας υγεία είναι πολλαπλά. Καταρχάς, λειτουργεί σαν μέσο έκφρασης και απελευθέρωσης, επιτρέποντάς μας να εκφράσουμε συναισθήματα και σκέψεις που ίσως να μην μπορούμε να εκφράσουμε με λόγια. Επιπλέον, βοηθά στην εξερεύνηση του εαυτού μας και της προσωπικής μας ανάπτυξης. Το Art Journaling μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μορφή ψυχοθεραπείας, βοηθώντας μας να αντιμετωπίσουμε στρες, άγχος και καταθλίψεις. Επιπλέον, μας ενθαρρύνει να επικεντρωθούμε στην παρούσα στιγμή και να εκτιμήσουμε την ομορφιά της δημιουργίας.

Το Art Journaling δεν απαιτεί πολύ χρόνο ή εξειδικευμένα υλικά, μπορεί να γίνει οπουδήποτε και οποτεδήποτε και αποτελεί μια διασκεδαστική και θεραπευτική δραστηριότητα για τη βελτίωση της ψυχικής μας ευεξίας.

 

 

 
Πριν ξεκινήσουμε θέλω να σας πω αυτό ... με το art journaling γίνεσαι καλλιτέχνης ακόμα και όσοι απο εσάς δεν έχετε, η δεν νομίζετε οτι έχετε, κάποια σχέση με τέχνη, κατασκευές κτλ.
 
Ξεκινώντας art journaling συνειδητοποιείς ότι όλοι είμαστε τελικά καλλιτέχνες με κάποιον τρόπο,  πάντα είμασταν, μέσα μας, ίσως χωρίς να το ξέρουμε.
 
Και αφού ξεκινήσεις, και το συνειδητοποιήσεις αυτό, θα αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την τέχνη αλλά και τον εαυτό σου...
θα νοιώθεις περήφανος/η για τον εαυτό σου!
 
 
Τι είναι λοιπόν το art journaling;
 
Όπως όταν γράφεις τις σκέψεις σου, τα συναισθήματα σου η τις ιδέες σου σε ένα ημερολόγιο, έτσι ακριβώς  κάνεις και με το art journaling απλά κάνεις και τέχνη συγχρόνως. Πιο απλά, το art journaling είναι ο τρόπος να εκφράζεις συναισθήματα μέσω τέχνης.
 
 
 
Ποια είναι τα "οφέλη" του art journaling ;
 
 
 
 
Το art journaling είναι 'ξένοιαστο'. Δεν υπάρχει σωστό η λάθος στο art journaling, Αυτό που απολαμβάνεις είναι η διαδικασία της έκφρασης. Οπότε το αποτέλεσμα δεν είναι και τόσο σημαντικό. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οτι η κάθε σελίδα που δημιουργείς λέει κάτι για εσένα,  και για την στιγμή εκείνη που την δημιούργησες.
 
Δεύτερον, το art journaling σου επιτρέπει να ξεπεράσεις τους φόβους σου περί τελειότητας, σωστού/λάθους, αποτυχίας...Εφόσον δεν υπάρχει σωστό η λάθος, εφόσον κάθε "λάθος" είναι η ευκαιρία να μάθεις κάτι, τότε δημιουργείς χωρίς φόβο, ότι σου βγεί, νοιώθεις ελεύθερος.
Για τους περισσότερους είναι μία συγκλονιστική αποκάλυψη αυτή. 
 
Τρίτον, έχοντας ένα art journal μπορείς να δημιουργείς/εκφράζεσαι κάθε μέρα. Είναι πολύ βολικό, γιατί βασικά μπορεί να είναι ένα μπλοκ και ένα στυλό, το οποίο μπορείς να έχεις παντού μαζί σου, στην τσάντα σου και να δημιουργείς όπου και να είσαι. 
 
Τέλος, το art journaling σου επιτρέπει, σε βοηθάει ίσως, να ωριμάσεις σαν καλλιτέχνης αλλά και σαν προσωπικότητα. Και το όφελος αυτό θα το δεις άμεσα αφού ξεκινήσεις. Εαν δημιουργείς συχνά, ελεύθερα, χωρίς φόβο, η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη.
Και ενώ είναι εθιστικό, είναι παράλληλα μία "γιορτή" για την ψυχή μας!
 
 
Τι θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε
 
 
 
 
 
 
Μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας, υπάρχουν αμέτρητα βίντεο με οδηγίες στο You Tube, μπείτε στο κανάλι μας και χαζέψτε, πάρτε ιδέες, μαζέψτε υλικά και ξεκινήστε!
 
Για όσους όμως δεν νοιώθουν έτοιμοι για ένα τέτοιο εγχείρημα, μπορείτε να αγοράσετε ένα έτοιμο απο εδώ.
 
 
 
 
 
 
 
Η λίστα μπορεί να είναι ατελείωτη. Είναι πάντα ανάλογα με το στυλ σας, με τον τρόπο που θέλετε να εκφραστείτε.
Σίγουρα πάντως θα χρειαστείτε μολύβια και μαρκαδόρους, αλλά και στυλό!
Και πινέλα εννοείται!
Μπορείτε επίσης να βρείτε κάποια υλικά στο σπίτι σας, όπως σφουγγαράκι κουζίνας, ρολό χαρτιού, καπάκια μπουκαλιών, πινέλα μακιγιάζ...σκεφτείτε δημιουργικά και θα ανακαλύψετε θησαυρούς!
 
 
Και τώρα το μεγάλο ερώτημα...τι να εκφράσω/δημιουργήσω;
 
 
Εδώ είναι το φανταστικό! 
Μπορείτε να εκφράσετε τα πάντα, απο τις χαρούμενες μέρες, μέχρι δύσκολα συναισθήματα που σας κατακλύζουν, τις αγαπημένες σας συνήθειες...Οι επιλογές είναι ατελείωτες!
 
Μπορείτε να ξεκινήσετε μαθαίνοντας στο journal σας καινούριες τεχνικές, να μάθετε να ζωγραφίζετε, να χρωματίζετε, να κάνετε doodles η καλλιγραφία...
 
Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να εκφράζετε τα συναισθήματα σας, τις σκέψεις σας.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έκφραση μέσω της τέχνης σαν μία μορφή ανάπτυξης της αυτεπίγνωση σας, και για να ανακαλύψετε τον εαυτό σας...
 
Με άλλα λόγια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το art journal σας για να συλλέξετε παραθέματα, ιδέες, ιδέες για ταξίδια, όνειρα αλλά και για να κρατάτε ημερολόγιο των αναμνήσεων σας με φωτογραφίες.
 
 
Και πως να ξεκινήσω; απο πού;
 
 
Η αρχή είναι όντως τρομαχτική πολλές φορές. 
 
Ξεκινήστε ίσως με μία γραμμή, κάντε άλλη μία...και σιγά σιγά αυτές οι γραμμές μπορεί να καταλήξουν σε έναν κύκλο, και τελικά κάτι γίνεται...
 
Προσθέστε σελίδες απο κάποιο περιοδικό, μία φωτογραφία, ένα απόκομμα εισιτηρίου, λίγο χρώμα η doodling με το αγαπημένο σας στυλό η αντιγράψτε ένα αγαπημένο ποίημα...
 
Εαν σας βοηθάει μπορείτε να βρείτε λίστες με art journal prompts (ιδέες) η ακόμα και να εμπνευστείτε απο σελίδες άλλων στο pinterest.
 
Σκεφτείτε λοιπόν τι θα μπορούσε να σημαίνει το art journaling για εσάς και ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ!

 

Αφήστε ένα σχόλιο