BoxNow Lockers
Αρχειο

Πώς επηρεάζεται η ρητίνη από τον κρύο καιρό;

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να εξασφαλίσετε ότι η εποξική ρητίνη έχει πολυμεριστεί σωστά είναι η θερμοκρασία. Η ιδανική θερμοκρασία και για την ArtResin και για το χώρο εργασίας σας είναι ελαφρώς πιο υψηλή από τη θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή στους 24˚C-30˚C (75-85F). Στην περίπτωση που η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, η ρητίνη δεν πρόκειται να πολυμεριστεί (σκληρύνει) σωστά. Γι’ αυτό το λόγο, τους κρύους μήνες του χειμώνα πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας!

Ακολουθούν συνοπτικά 3 απλές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η ρητίνη σας θα πολυμεριστεί πλήρως κατά τους κρύους χειμωνιάτικους μήνες, και μετά θα τις δούμε αναλυτικά:

1. Βεβαιωθείτε ότι η ρητίνη σας βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου: αφήστε τη να «καθίσει» στο χώρο για μερικές ώρες ή πλύντε την με ζεστό νερό.

2. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου: διατηρήστε τον όχι χαμηλότερο από 22˚C (72F) και, ιδανικά, πάνω από 24˚C (75F).

3. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας θα παραμένει σταθερός σε θερμοκρασία δωματίου για τις πρώτες 24 ώρες πολυμερισμού.

❄ Λογικά τώρα αναρωτιέστε:

  • για ποιο λόγο η θερμοκρασία είναι τόσο σημαντική;
  • τι θα συμβεί εάν χρησιμοποιήσετε κρύα ρητίνη;
  • και πώς μπορεί να επηρεάσει ένας κρύος χώρος τον πολυμερισμό της ρητίνης σας;

 

Πάμε λοιπόν να δούμε...

 

 

 

1. Βεβαιωθείτε ότι η ρητίνη σας βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η εποξική ρητίνη που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου είναι διάφανη  με ρευστή σύσταση που θυμίζει την αντίστοιχη του μελιού.

Αντίθετα, η κρύα ρητίνη είναι πηχτή, με θολή, γαλακτερή εμφάνιση λόγω των χιλιάδων μικρο-φυσαλίδων  που σχηματίζονται (και που δεν θα μπορέσετε ποτέ να εξαλείψετε!). Η κρύα ρητίνη έχει την κολλώδη υφή της καραμέλας, είναι και παχύρευστη και είναι δύσκολο να χυθεί στην επιφάνεια.

 

 

Θα γίνει θολή και γαλακτώδης με χιλιάδες μικρο-φυσαλίδες που έχουν σχηματιστεί λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας (κρύου).

 

Η κρύα ρητίνη είναι παχύρευστη και απλώνεται δύσκολα.

Δεν θα γίνει επίπεδη από μόνη της όπως η αντίστοιχη ρητίνη που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου και θα έχει αφρώδη εμφάνιση.

 

Συμβουλή: Ακόμη κι αν την ζεστάνετε μετά, κάτω από την επιφάνεια της ρητίνης θα σας μείνουν αφρώδεις περιοχές λόγω των μικροφυσαλίδων που δε θα μπορέσετε να εξαφανίσετε.

 

 

Εάν η ρητίνη σας είναι κρύα, πρέπει να τη φέρετε σε θερμοκρασία δωματίου πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία πολυμερισμού. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε αφήνοντας τα μπουκάλια ρητίνης να «καθίσουν» στο χώρο για να ανεβάσουν θερμοκρασία ή μπορείτε να δοκιμάσετε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία ρίχνοντας ζεστό νερό. Δείτε πώς γίνεται αυτό:

  • Πάντοτε πρέπει να ζεσταίνετε το μπουκάλι ΠΡΙΝ μετρήσετε και ανακατέψετε.
  • Αφήστε τα καπάκια κλειστά για να μην περάσει καθόλου νερό στη ρητίνη ή το σκληρυντικό σας. Αν περάσει νερό στα μίγματα της ρητίνης σας αυτομάτως ο πολυμερισμός θα δώσει ένα θαμπό αποτέλεσμα.
  • Τοποθετήστε τα μπουκάλια σας με τη ρητίνη και το σκληρυντικό σε ένα δοχείο με ζεστό νερό: το νερό δεν χρειάζεται να είναι πολύ ζεστό ... τόσο ζεστό όπως θα ήταν κατάλληλο για το μπάνιο ενός μωρού.
  • Μην βυθίζετε τα μπουκάλια.
  • Αφήστε τη ρητίνη να «καθίσει» στο νερό για 15 λεπτά περίπου (ανάλογα με το πόσο κρύα ήταν η ρητίνη σας στην αρχή και πόσο μεγάλα είναι τα μπουκάλια σας.)

 

 

Για να μην περάσει καθόλου νερό στο μίγμα της ρητίνης, στεγνώστε τα μπουκάλια σχολαστικά πριν τα ανοίξετε.

 

 

Να θυμάστε ότι η ρητίνη που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου (ή λίγο πιο ζεστή) είναι απαλή, διάφανη και η ρευστή υφή της μοιάζει με την αντίστοιχη του μελιού. Και ότι χύνεται και απλώνεται με ευκολία.

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν χρησιμοποιήσετε λεκάνη με νερό για να ζεστάνετε την ρητίνη σας, να θυμάστε ότι η θερμότητα επιταχύνει τη διαδικασία του πολυμερισμού: αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος των 45 λεπτών που απαιτείται για να «δουλέψει» για παράδειγμα η ArtResin θα μειωθεί κατά περίπου 10 λεπτά. Σημαίνει επίσης ότι εάν αφήσετε τη ρητίνη που έχει ζεσταθεί να καθίσει στο δοχείο πάνω στην επιφάνεια εργασίας σας, η ρητίνη μπορεί να ζεσταθεί ακόμη περισσότερο, να γίνει πιο παχύρρευστη και πιθανώς να σκληρύνει μέσα ακριβώς στο δοχείο. Σας συνιστούμε να έχετε συγκεντρώσει τα υλικά σας και να έχετε προετοιμάσει το έργο σας πριν ξεκινήσετε να μετράτε και να αναμίξετε τη ρητίνη. Στη συνέχεια, ρίξτε αμέσως. Μην αφήνετε τη ζεστή ρητίνη να μείνει στο δοχείο ανάμιξης!

 

2. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος που θα δουλέψετε τη ρητίνη βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου ή μεγαλύτερη:

  

Όταν εργάζεστε με εποξική ρητίνη  οι 3 βασικές οδηγίες για έχετε θερμοκρασία δωματίου είναι οι εξής:

  • ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ: Η ιδανική θερμοκρασία είναι 24˚C-30˚C (75-85F) είναι ιδανικά, αλλά ποτέ κάτω από 22˚C (72F)
  • ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ: Η ιδανική υγρασία είναι 50% υγρασία, αλλά κατάλληλη είναι επίσης και οποιαδήποτε τιμή  μικρότερη από 85% σχετικής υγρασίας
  • ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΘΕΙ: Η θερμοκρασία πρέπει να παραμείνει σταθερή χωρίς καμία διακύμανση κατά τις  24 πρώτες ώρες.

 

Κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες, για το βέλτιστο αποτέλεσμα θα πρέπει να προγραμματίσετε εκ των προτέρων: χρησιμοποιήστε ένα θερμαντικό σώμα στο μέρος που σκοπεύετε να πολυμερίσετε τη ρητίνη σας για να αυξήσετε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου. Αφήστε τη ρητίνη σας στο χώρο για να φτάσει κι εκείνη στην επιθυμητή θερμοκρασία.

 

Τι θα συμβεί αν η θερμοκρασία του χώρου μου είναι πολύ κρύα;

Όταν η θερμοκρασία του χώρου σας είναι πολύ κρύα, η ρητίνη θα χρειαστεί πολύ περισσότερο χρόνο για να πολυμεριστεί. Εάν η θερμοκρασία του χώρου σας είναι κάτω από  22˚C (72F), η ρητίνη σας μπορεί να παραμείνει κολλώδης για μέρες ή να μην σκληρύνει καθόλου. Εάν συμβεί αυτό, απλώς δοκιμάστε να μετακινήσετε το κομμάτι σας σε μια πιο ζεστή περιοχή ή αυξήστε τη θερμοκρασία δωματίου - εάν η θερμοκρασία ήταν το πρόβλημα, η ρητίνη θα πρέπει να ολοκληρώσει τον πολυμερισμό της και να είναι έτοιμη να την πιάσετε μετά από 24 ώρες.

 

 

 

💡ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν η ρητίνη δεν έχει πολυμεριστεί, ακόμη αφού την μεταφέρετε και την αφήσετε για 24 ώρες σε πιο ζεστό περιβάλλον, η κολλώδης υφή της ρητίνης πιθανό θα οφείλεται σε λανθασμένο υπολογισμό στις μετρήσεις ή κατά την ανάμιξη. Για να μάθετε πώς να διορθώσετε την κολλώδη υφή σε μια εποξική ρητίνη δείτε εδώ.

 

3. Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος πολυμερισμού της ρητίνης έχει σταθερή θερμοκρασία δωματίου ή υψηλότερη για τις πρώτες 24 ώρες σκλήρυνσης.

Οι πρώτες 24 ώρες ενός πολυμερισμού είναι κρίσιμης σημασίας ... και ο χώρος που βρίσκεται η ρητίνη πρέπει να παραμένει ζεστός, στεγνός και σταθερός, χωρίς καθόλου διακυμάνσεις ή πτώση της θερμοκρασίας.

Για παράδειγμα, το να βάλετε το ολοκληρωμένο έργο σας να πολυμεριστεί σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο μπορεί να φαίνεται απολύτως ιδανικό, αλλά όταν πέσει η νύχτα θα πέσει και η θερμοκρασία... και η επιφάνεια του έργου σας μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε "φλοιού πορτοκαλιού". Δηλαδή η ρητίνη σας να δημιουργήσει στην επιφάνεια λακκάκια, κύματα και άλλες περίεργες, άσχημες ατέλειες.

Το παρακάτω κομμάτι πολυμερίστηκε το χειμώνα σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Όταν έπεσε ο ήλιος, η θερμοκρασία έπεσε κι αυτή κατακόρυφα και το κομμάτι όταν σκλήρυνε, έκανε λακκάκια και άλλες ατέλειες.

 

 

Το παρακάτω κομμάτι πολυμερίστηκε τον Νοέμβριο στην αρχή του χειμώνα. Πολυμερίστηκε με ArtResin σε ένα ζεστό στούντιο στους 24˚C (75F) για 2 ώρες. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο γκαράζ όπου η θερμοκρασία ήταν λίγο πάνω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάτω από το μηδέν τη νύχτα. Ήταν στεγνό στην αφή το πρωί, αλλά καλυμμένο με ατέλειες.

 

 

Το παρακάτω κομμάτι πολυμερίστηκε στο ίδιο στούντιο για περίπου 5 ώρες και μεταφέρθηκε στο κρύο γκαράζ για να ολοκληρωθεί ο πολυμερισμός: και πάλι υπήρξαν  ατέλειες στην επιφάνεια.

 

 

Το παρακάτω κομμάτι πολυμερίστηκε στο ίδιο στούντιο για 8 ώρες και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τον πολυμερισμό του στο γκαράζ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Το αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο αλλά και πάλι υπάρχουν ευδιάκριτες ατέλειες.

Συνεπώς, όταν πέφτει η θερμοκρασία εν μέρει κατά τη διάρκεια του πολυμερισμού, το αποτέλεσμα, όπως έχετε καταλάβει, είναι πάντοτε το ίδιο:  κυματισμοί, ραβδώσεις, λακκάκια και φυσικά ανώμαλες επιφάνειες.

Ευτυχώς, αυτό μπορεί να διορθωθεί εύκολα!

Δείτε πώς μπορείτε να διορθώσετε κακοτεχνίες στην επιφάνεια που έχει πολυμεριστεί στην ενότητα Πώς να περάσετε ένα δεύτερο χέρι στις επιφάνειές σας

 

 

Θυμηθείτε λοιπόν, όταν δουλεύετε με την εποξική ρητίνη:

  • Χρησιμοποιήστε τη ρητίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • βεβαιωθείτε ότι ο χώρος επεξεργασίας της ρητίνης σας βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου ή μεγαλύτερη
  • βεβαιωθείτε ότι ο χώρος επεξεργασίας της ρητίνης σας θα παραμείνει σταθερός σε θερμοκρασία δωματίου για τις πρώτες 24 ώρες πολυμερισμού.

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να αποθηκεύσετε την εποξική ρητίνη;

Είτε έχετε ανοίξει το μπουκάλι είτε η συσκευασία είναι κλειστή, η ρητίνη πρέπει να αποθηκευτεί σε σκοτεινό σημείο, μακριά από το φως του ήλιου και σε σημείο όπου η θερμοκρασία θα παραμείνει σταθερή σε θερμοκρασία δωματίου ή λιγότερη από 20˚C (70˚F).

Πώς να πολυμερίσετε τη ρητίνη σας όταν έχει κολλώδη υφή

Εάν η εποξική ρητίνη σας δεν έχει πολυμεριστεί σωστά, σημαίνει ότι η χημική αντίδραση μεταξύ της ρητίνης και του σκληρυντικού δεν ήταν σε θέση να λάβει χώρα. Η κολλώδης ρητίνη συνήθως προκαλείται από λάθος στη μέτρηση ή στη μίξη.

Γιατί η ρητίνη μου εξακολουθεί να κολλάει;

Τα τρία πιο κοινά προβλήματα όταν  είναι κολλώδης η ρητίνη είναι τα ακόλουθα:

Υγρή, ρευστή ρητίνη: Αυτό συμβαίνει όταν γίνεται λάθος στη σωστή αναλογία ανάμιξης 1:1 ρητίνης και σκληρυντικού ή αν προστεθεί στο μίγμα υπερβολική ποσότητα χρωστικής. Πριν ρίξετε τη νέα στρώση, θα πρέπει να ξύσετε και να απομακρύνετε πρώτα την υγρή ρητίνη εντελώς.

Κολλώδης, με υφή καραμέλας, ρητίνη: Αυτό συχνά προκαλείται όταν έχει γίνει λάθος στις αναλογίες, δεν έχει αναμιχθεί σωστά το μείγμα ή όταν έχει γίνει πολυμερισμός σε χαμηλές θερμοκρασίες. Δοκιμάστε να μετακινήσετε το έργο σας σε ένα πιο ζεστό σημείο: αν δεν στεγνώσει, ξαναρίξτε μια νέα στρώση ρητίνης.

Μαλακά σημεία: Εάν έχετε μαλακά, κολλώδη ή υγρά σημεία σε μια κατά τα άλλα τέλεια πολυμερισμένη επιφάνεια, μπορεί να έχετε γδάρει τις πλευρές του δοχείου ανάμειξης όταν το χύνετε. Έτσι δημιουργήθηκαν σημεία ρητίνης που δεν έχει πολυμεριστεί και σκληρυντικού  στις πλευρές του δοχείου σας που έπρεπε να ξεκολληθούν από την τέλεια κατά τ’ άλλα αναμεμειγμένη ρητίνη σας. Για να το διορθώσετε, θα πρέπει να ξύσετε οποιαδήποτε υγρή ρητίνη όσο καλύτερα μπορείτε και να ρίξετε μια νέα στρώση.

Η ρητίνη που παραμένει κολλώδης μέρες μετά την έκχυση θα παραμείνει κολλώδης επ' αόριστον μέχρι να ληφθούν μέτρα που θα διορθώσουν την κατάσταση.

Φροντίστε να μετρήσετε και να αναμίξετε σωστά τη ρητίνη σας, ώστε έχετε ποτέ τέτοιο πρόβλημα ξανά:

  • Μετρήστε την ρητίνη σε ακριβώς ίσες ποσότητες κατ' όγκο: Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας ρητίνης ή σκληρυντικού θα αλλάξει τη χημική αντίδραση και το μίγμα δεν θα ωριμάσει σωστά.
  • Ανακατέψτε καλά την ρητίνη για τουλάχιστον 3 λεπτά: Ξύστε τις πλευρές και το κάτω μέρος του δοχείου καθώς ανακατεύετε: η ρητίνη που δεν έχει αναμειχθεί σωστά και έχει κολλήσει στα πλάγια και στον πάτο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως καταλύτης και επομένως δεν θα μπορέσει να πολυμεριστεί, αφήνοντας κολλώδεις κηλίδες στη ρητίνη σας που απλώς δεν θα σκληρύνουν ποτέ.

Το παρακάτω βίντεο, εξετάζει τις τρεις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις κολλώδους υφής της ρητίνης,  γιατί συνέβησαν και, κυρίως, πώς να τις διορθώσετε.

 

Περίπτωση κολλώδους ρητίνης #1: Ρητίνη που τρέχει

Πως μοιάζει:

  • Υγρή, ρευστή ρητίνη
  • Ρητίνη που μπορεί να έχει πήξει κάπως αλλά ακόμα είναι υγρή και μαστιχωτή

Γιατί συνέβη;

  • Δεν ακολουθήσατε την αναλογία 1:1 μεταξύ ρητίνης και σκληρυντικού: Η ArtResin, για να πολυμεριστεί σωστά, απαιτεί ίσα μέρη ρητίνης και σκληρυντικού. Η προσθήκη περισσότερου σκληρυντικού δεν θα πολυμερίσει τη ρητίνη γρηγορότερα ούτε θα την κάνει πιο σκληρή.
  • Μπορεί να έχετε μετρήσει με βάρος και όχι με όγκο: Η ArtResin δημιουργήθηκε για να μετράται σε ίσες ποσότητες κατ' όγκο.
  • Μπορεί να έχετε αναμείξει κατά λάθος δύο μέρη ρητίνης ή δύο μέρη σκληρυντικού: η χημική αντίδραση απαιτεί ίσα μέρη ρητίνης και σκληρυντικού για να πολυμεριστεί.
  • Μπορεί να έχετε προσθέσει υπερβολική ποσότητα χρωστικής ρητίνης: δεν πρέπει να προσθέτετε ποτέ περισσότερο από το 6% του συνολικού συνδυασμένου όγκου ρητίνης και σκληρυντικού (π.χ. 50 ml ρητίνης + 50 ml σκληρυντικού = 100 ml συνολικά δεν απαιτούν περισσότερα από 6 ml χρωστικής.)

 Πώς να διορθώσετε προβλήματα ρητίνης που τρέχει:

 Οδηγίες:

  • Εάν έχετε περιοχές με ρητίνη που τρέχει ή είναι μαστιχωτή, θα πρέπει να ξύσετε όσο περισσότερο υγρό υλικό μπορείτε.
  • Εάν δεν αφαιρέσετε όλο το υγρό υλικό, υπάρχει πιθανότητα μα εισχωρήσει κάτω από τη νέα στρώση ρητίνης που θα εφαρμόσετε. Μόλις ξύσετε και αφαιρέσετε την υγρή ρητίνη, ρίξτε τη νέα στρώση ArtResin την οποία έχετε μετρήσει και αναμίξει προσεκτικά και σωστά.

 

 

Περίπτωση κολλώδους ρητίνης #2: Ρητίνη που κολλάει

Πως μοιάζει:

Η ρητίνη έχει αρχίσει να πολυμερίζεται αλλά η επιφάνειά της είναι ακόμα κολλώδης, όπως η κολλώδης πλευρά μιας ταινίας.

Γιατί συνέβη;

Η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο βρίσκεται η ρητίνη είναι ίσως πολύ κρύα: η ιδανική θερμοκρασία για να πολυμεριστεί η ρητίνη είναι 24˚C-30˚ (75-85F) για τις πρώτες 24 ώρες.

Εχει γίνει λάθος στις μετρήσεις: Πάντα μετρήστε με ακρίβεια την ArtResinσε ίσα μέρη, κατά όγκο.

Δεν έχει γίνει σωστή ανάμιξη: Αναμίξετε καλά με λεπτομέρεια για τουλάχιστον 3 λεπτά, ξύνοντας τις πλευρές και τον πάτο του δοχείου ανάμειξης καθώς ανακατεύετε.

Πώς να διορθώσετε την κολλώδη υφή της ρητίνης:

Δοκιμάστε να μετακινήσετε το έργο σας σε ένα πιο ζεστό σημείο για 24 ώρες για να δείτε αν θα στεγνώσει.

Εάν η θερμοκρασία δεν ήταν πρόβλημα και η ρητίνη σας είναι απλά κολλώδης, θεωρήστε τον εαυτό σας τυχερό (!): μόλις πετύχατε την πιο εύκολη λύση για τις παραπάνω περιπτώσεις! Πράγματι, εφόσον δεν έχετε υγρές, μαστιχωτές περιοχές (εάν έχετε, ξύστε πρώτα την υγρή ή ρευστή ρητίνη) δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα: προχωρήστε και ρίξτε μια φρέσκια στρώση ArtResin, που έχετε μετρήσει προσεκτικά και αναμίξει καλά, απευθείας πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια της κολλώδους ρητίνης. Όταν η φρέσκια ρητίνη πολυμεριστεί, οποιοδήποτε προηγούμενο πρόβλημα θα έχει απλά εξαφανιστεί!

 

 

Περίπτωση κολλώδους ρητίνης #3: Μαλακά σημεία

Πως μοιάζει:

Τυχαία μαλακά ή υγρά σημεία σε μια επιφάνεια κατά τα άλλα τέλεια πολυμερισμένης ρητίνης.

Γιατί συνέβη:

  •  Μπορεί να είχατε ξύσει τις πλευρές του δοχείου ανάμειξης κατά την έκχυση: αν και συνιστούμε να ξύνετε τις πλευρές και το κάτω μέρος του δοχείου σας όταν ανακατεύετε, ΔΕΝ συνιστούμε να το κάνετε τη στιγμή που ρίχνετε την ArtResin στο έργο σας. Εάν οποιαδήποτε ποσότητα ρητίνης που δεν έχει αναμιχθεί σωστά  ή σκληρυντικό που έχει κολλήσει στα πλάγια ξυστεί πάνω στο έργο σας, θα δημιουργηθούν μαλακά υγρά σημεία στην πολυμερισμένη ρητίνη σας.

Πώς να διορθώσετε την κολλώδη υφή της ρητίνης:

Τρίψτε τις περιοχές που έχουν πλήρως πολυμεριστεί με χοντρό γυαλόχαρτο, (π.χ. 80 grit). Σκουπίστε τυχόν υπολείμματα με μια υγρή χαρτοπετσέτα.

Εάν έχετε περιοχές με ρητίνη που έχει τρέχει ή με μαστιχωτή ρητίνη, θα πρέπει να ξύσετε όσο περισσότερο υγρό υλικό μπορείτε. Εάν δεν αφαιρέσετε όλο το υγρό υλικό, μπορεί τελικά να διαρρεύσει κάτω από τη νέα στρώση ρητίνης που θα εφαρμόσετε.

 

 

Θυμηθείτε λοιπόν......

Εάν η ρητίνη σας είναι κολλώδης:

  • Εάν είναι ρευστή: ξύστε την
  • Εάν είναι κολλώδης: αφήστε την
  • Εάν έχετε περιοχές που έχουν πλήρως πολυμεριστεί: τρίψτε αυτά τα μέρη με γυαλόχαρτο, σκουπίζοντας καλά τα υπολείμματα
  • Αφήστε τη νέα στρώση ρητίνης να πολυμεριστεί για 24 ώρες: το έργο σας  θα φαίνεται σαν καινούργιο!

Για να αποφύγετε την κολλώδη υφή στην ρητίνη από την αρχή:

  • Βεβαιωθείτε ότι δουλεύετε τη ρητίνη σε ζεστό περιβάλλον (ιδανική θερμοκρασία 24˚C-30˚C ή 75-85F)
  • Μην προσθέτετε περισσότερη από 6% χρωστικής στο μίγμα της ρητίνης σας
  • Ελέγξτε τις αναλογίες και μετρήστε τη ρητίνη και το σκληρυντικό σας σε ίσες ποσότητες κατ' όγκο
  • Ανακατέψτε καλά τη ρητίνη σας για τουλάχιστον 3 λεπτά
  • Ξύστε τις πλευρές και τον πάτο του δοχείου ανάμειξης καθώς ανακατεύετε
  • Μην ξύνετε όταν ρίχνετε

Αν ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες, το φινίρισμα ArtResin θα είναι γυαλιστερό, σκληρό και φυσικά υπέροχο!

 

Πώς να εφαρμόσετε μια δεύτερη στρώση εποξικής ρητίνης

Πώς να προσθέσετε μια δεύτερη στρώση εποξικής ρητίνης:

Ναι μπορείτε! Από καιρό σε καιρό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μια δεύτερη στρώση ρητίνης στο έργο ή στην επιφάνειά σας. Για να δούμε πώς:

Συνήθως εφαρμόζουμε μια δεύτερη στρώση όταν θέλουμε να:

  • Διορθώσουμε λάθη
  • Επιδιορθώσουμε κάποια ζημιά
  • «Χτίσουμε» την επιφάνειά μας και να την ενισχύσουμε για να αυξήσουμε το πάχος της

 

Εφαρμογή δεύτερης στρώσης

Εάν θέλετε να διορθώσετε προηγούμενα λάθη, όπως ρητίνη που δεν έχει πολυμεριστεί, ξύστε όσο καλύτερα μπορείτε οποιοδήποτε το κολλώδες υλικό και πετάξτε το.

 

 

Εάν υπάρχει κάποια τρύπα ή βαθούλωμα, μπαλώστε το βάζοντας στο συγκεκριμένο σημείο ρητίνη που έχει πολυμεριστεί σωστά.

 

 

Στη συνέχεια, τρίψτε ελαφρά με γυαλόχαρτο ολόκληρο το κομμάτι (συμπεριλαμβανομένου και του σημείου που έχετε ρίξει την πολυμερισμένη ρητίνη) και ξαναρίξτε ένα δεύτερο στρώμα ρητίνης από πάνω. Το τρίψιμο με γυαλόχαρτο κάνει την επιφάνεια της πρώτης στρώσης τραχιά, έτσι ώστε το δεύτερο στρώμα να εφαρμόσει πλήρως και σωστά. Μπορεί στην αρχή να σας φανεί ότι η επιφάνεια χάλασε αλλά μόλις ρίξετε τη δεύτερη στρώση θα γίνει απλά υπέροχο! Προφανώς θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το πρώτο στρώμα και το μπάλωμα να πολυμεριστούν  100% πριν προσθέσετε περισσότερη ρητίνη από πάνω.

 

 

Δείτε το παρακάτω βίντεο όπου υπάρχουν  αναλυτικές οδηγίες:

 

 

 

Αφήστε ένα σχόλιο