BoxNow Lockers
Αρχειο

Αρχίστε το Foiling από εδώ!

Το χρύσωμα είναι μια πολύ παλιά τεχνική. Μας έρχεται από τα βάθη της ιστορίας και κάποτε γινόταν από ειδικευμένους τεχνίτες μόνο. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν φύλλα πραγματικού χρυσού και όχι το χαρτί από αλουμίνιο που χρησιμοποιούμε εμείς.

Στην πραγματικότητα, με την σημερινή τεχνολογία, μπορούμε να βάλουμε foil παντού. Όχι μόνο σε χαρτί, αλλά και σε ρούχα, αξεσουάρ και άλλα χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα. "Πώς?" θα ρωτήσεις και θα έχεις δίκιο! Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή.

Εκτός από τα απλά φύλλα αλουμινόχαρτου που χρησιμοποιούνταν από παλιά στην χειροτεχνία, πλέον στην αγορά κυκλοφορούν δύο είδη foil: το reactive ή toner foil και το hot foil.  Ας τα πιάσουμε με τη σειρά:

 

To adhesive reactive ή toner foil, είναι λίγο πολύ αυτό που λέει το όνομά του. Είναι ειδικά φτιαγμένο foil, που όταν θερμανθεί, πάει και κολλάει πάνω στο toner μιας εκτύπωσης. Ο μηχανισμός είναι εύκολος: το foil αυτό διαθέτει μια ειδική κόλλα στο πίσω μέρος, που αντιδρά χημικά με το toner και ενσωματώνει το ένα υλικό μέσα στο άλλο.

Εκτός από το toner foil, χρειάζεστε και την πηγή θερμότητας. Στο Scraps n Pieces έχουμε το Minc της Heidi Swapp, που είναι ειδικό για foiling, αλλά αν έχετε καλό πλαστικοποιητή που ανεβάζει υψηλή θερμοκρασία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αυτόν.

Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για εκτυπώσεις μικρής κλίμακας. Για foiling σε tags, κάρτες, προσκλητήρια, είδη γραφής κλπ. Reactive toner foils είναι τα foils της I-craft Deco Foils που βγαίνουν σε πολλά χρώματα, αλλά και ειδικά φινιρίσματα όπως ombre, shattered glassιριδίζοντα κλπ. Επίσης έχουν έτοιμα toner sheets με όμορφα σχέδια.

 

 

💡 Και μια συμβουλή: Στην μέθοδο αυτή, έχω ανακαλύψει ότι όσο πιο σκούρα είναι η εκτύπωση, τόσο πιο εύκολα θα γίνει το foiling. Αν εκτυπώσετε εσείς, μην επιλέξετε γρήγορη ή οικονομική εκτύπωση. Βάλτε την κανονική ή την καλή. Και αν πάτε για φωτοτυπία, ζητήστε τους να κάνουν το ίδιο.

Τα reactive foils δουλεύουν πολύ καλά και με διάφορες κόλλες ή gels. Κολλάνε παντού και δημιουργούν απίθανα σχέδια.

Χρησιμοποιήστε τα στενσιλ σας και το ειδικό gel medium της σειράς για να φτιάξετε ολόκληρα backgrounds. Σχεδιάστε ή γράψτε με την κόλλα στυλό και βάλτε foil στο σχέδιο σας. Χρησιμοποιήστε τις σφραγίδες σας με sticky embossing powder ή ταμπόν κόλλας και κάντε foiling στο αποτέλεσμα. Προσθέστε foil λεπτομέρειες στα layouts σας κολλώντας απλώς glue dots ή ταινία διπλής όψης! Οτιδήποτε κολλάει, κάνει για foiling!

 

 

🔥 Σκεφτείτε out of the box:  Διακοσμήστε τσάντες, παπούτσια, κινητά, κουτιά, αξεσουάρ μόδας και οτιδήποτε έχετε που να χρειάζεται λίγη λάμψη! Τα reactive foils ταιριάζουν παντού  όπου μπορεί να μπει λίγη κόλλα!

 

Αυτά τα foils χρειάζονται υψηλή θερμότητα και πίεση, για να μεταφερθούν στην επιφάνεια που θέλετε. Χρησιμοποιούνται συνήθως με μεταλλικά dies για hot foil ή ακόμα και τα dies που χρησιμοποιούμε για die-cutting. Είναι πολύ διαδεδομένα και πολλές craft -ο-εταιρείες και σχεδιαστές φτιάχνουν hot foil dies, όπως η PinkFresh, η Spellbinders, η Couture creations..... 

Στο Scraps n Pieces αγαπάμε πολύ το Glimmer System της Spellbinders, αλλά και τα Foiling Pens της We R Makers.

 

Glimmer System από την Spellbinders

To Glimmer system της Spellbinders, αξιοποιεί τις μηχανές die-cutting που διαθέτουν οι περισσότεροι crafters. Το πρώτο στάδιο- αυτό της θέρμανσης του die- γίνεται πάνω στην πλατφόρμα Glimmer.  Στη συνέχεια φτιάνουμε το "σάντουιτς" που περνάει από την μηχανή κοπής μας, η οποία ασκεί την απαραίτητη πίεση που χρειάζεται για την μεταφορά του foil πάνω στο χαρτί.

Το Glimmer της Spellbinders είναι ιδανικό για όσους θέλουν να αξιοποιήσουν τα dies που ήδη έχουν από το die-cutting ή να δημιουργήσουν όμορφα πολύπλοκα σχέδια με τα ειδικά hot foil dies. Εγώ τα χρησιμοποιώ για να φτιάχνω κάρτες, εξώφυλλα για τα βιβλία μου, tags, stationery και γενικά όπου θέλω κάτι classy και design-ατο που δεν μπορώ να σχεδιάσω μόνη μου ή φοβάμαι να το κάνω free hand. Όπως ακριβώς χρησιμοποιώ και τις σφραγίδες μου δηλαδή.

Και αν αναρωτιέστε τι άλλο μπορείτε να κάνετε με τα hot foil stamps, ένα θα σας πω. Είναι τα πιο απίθανα embossing folders ever! Χρησιμοποιήστε τα ως έχουν για embossing & debossing, και θα εντυπωσιαστείτε με την βαθιά αποτύπωσή που κάνουν. Μελανώστε τα για να κάνετε ταυτόχρονα σφράγιση και embossing ή πατήστε τα σαν σφραγίδες στο ήδη μελανωμένο σας background! Εγώ δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά ξέρω άλλους που τα χρησιμοποιούν σαν printing plates με μελάνια λινοτυπίας για εκτυπώσεις πάνω σε μπλουζάκια, τσάντες κλπ. Από ότι καταλάβατε ... φαντασία να υπάρχει και οι πιθανότητες είναι απλά ατελείωτες!

Free hand pens, pens για ηλεκτρονικές μηχανές κοπής και πυρογράφοι.... 

Για αυτά που μπορώ να σχεδιάσω ή για 3D αντικείμενα χρησιμοποιώ τα foiling pens της We R Makers. Και αυτά χωρίζονται σε 2 είδη: τα χειρός και αυτά που είναι κατάλληλα για ηλεκτρονικές μηχανές κοπής. Έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον το free-hand pens και έχω κάνει foiling στις πιο απίθανες επιφάνειες: από δερμάτινες μπότες και τσάντα, μέχρι κορνίζες και διακοσμητικά για το σπίτι. Και φυσικά έχω "γράψει" ευχές και τίτλους και έχω υπογράψει με αυτά τις δημιουργίες μου.

 

📌 Tip: Να πω τελειώνοντας, ότι ξέρω ότι κάποιοι χρησιμοποιούν και πυρογράφους που έχουν ρύθμιση της θερμότητας τους, με αυτά τα foils. Εγώ έχω δοκιμάσει και με τους τρεις διαφορετικούς πυρογραφους που έχω, και κατέληξα ότι για την κάθε δουλειά χρειάζεται το δικό της εργαλείο.

 

 

 

 

Τα foils που είναι κατάλληλα για hot foiling με το Glimmer system θα τα βρείτε εδώ

Και τώρα που μάθατε τόσα πράγματα για το foiling.... καιρός να τα εφαρμόσετε!

 

Αφήστε ένα σχόλιο