Θυμάμαι όταν ξεκινούσα το scrapbooking, να προσπαθώ να βρώ την κατάλληλη κόλλα για την κατάλληλη δουλειά! Είμουνα τυχερή και είχα καλές φίλες, και πολύ πιο προχωρημένες απο εμένα που με βοήθησαν πολύ να καταλήξω στις επιλογές μου.
Στο σημερινό blog post λοιπόν, θα προσπαθήσω να βοηθήσω όλες εσάς τις νέες φίλες του scrapbooking, γράφοντας για τα διαφορετικά είδη κόλλας που κυκλοφορούν στο εμπόριο, και πού μπορεί να σας φανούν χρήσιμες: γιατί κάθε κόλλα έχει και την χρήση της!
Υγρές κόλλες
Σε αυτήν την κατηγορία οι επιλογές πολλές!
Ας ξεκινήσουμε με την αγαπημένη μας Glossy Accents: μία υγρή κόλλα με την μαγική ιδιότητα να δημιουργεί και τρισδιάστατα εφέ αφού στεγνώσει! Ιδανική για να κολλήσετε μικρά διακοσμητικά αφού το λεπτό της στόμιο είναι σχεδιασμένο να ελευθερώνει ελάχιστη ποσότητα. Η δυνατή της σύνθεση επιτρέπει να κολλήσετε ακόμα και βαριά μεταλλικά διακοσμητικά! Και φυσικά, χρησιμοποιήστε την σαν υγρό γυαλί σε οποιοδήποτε διακοσμητικό ή λεπτομέρεια θέλετε να τονίσετε. Επειδή στεγνώνει άμεσα, προσέξτε να μην την ξεχνάτε ανοιχτή. Αλλιώς μια καρφίτσα στο στόμιο θα την κραταει πάντα σφραγισμένη και ρευστή!
Μία άλλη υγρή κόλλα που χρησιμοποιούμε συχνά, είναι η Mod Podge. Και αυτή είναι PVA αλλά πολύ πιο αραιωμένη, οπότε την χρησιμοποιούμε πιο πολύ σαν sealer. Όταν δημιουργούμε δικά μας άλμπουμ και journals, ένα στρώμα mod podge λειτουργεί σαν βερνίκι για να προστατέψουμε το εξώφυλλο μας.
Πολύ χρήσιμα όταν θέλουμε να κολλήσουμε χαρτιά μεταξύ τους ή μικρά διακοσμητικά στις δημιουργίες μας! Επίσης τα χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε glitter λεπτομέρειες, αλλά και για να κολλήσουμε κορδέλα, δαντέλα κλπ. Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη είτε σε ρολλό είτε σε πιστόλι! Είναι ίσως ότι πιο εύκολο και γρήγορο σε χρήση!
Είναι τα αυτοκόλλητα που μας επιτρέπουν να δώσουμε διάσταση και όγκο στις δημιουργίες μας. Κυκλοφορούν σε τετράγωνα ή κύκλους διαφόρων μεγεθών, όπως και ταινία, την οποία εγώ προσωπικά προτιμώ γιατί κόβω όσο χρειάζομαι! Ομολογώ όμως οτι έχω και μικρά στρογγυλά για κάποια πολύ μικρά διακοσμητικά, όπως κουμπιά ή die-cuts!
Και τέλος, ας μην ξεχνάμε και την απλή κόλλα στικ η οποία είναι όμως πλέον acid free για να μην καταστρεφει τις φωτογραφίες η και δυνατή σαν την super glue για να κολλήσετε cardstock.
Αυτά λοιπόν και για σήμερα!
Ελπίζω να σας βοήθησε λίγο το άρθρο αυτό, και να μπορείτε πλέον να επιλέγετε την κατάλληλη κόλλα για την συγκεκριμένη δουλειά που θέλετε να κάνετε!
Όπως και να έχει, συνεχίστε να δημιουργείτε και τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!