Αρχειο

Ακουαρέλα vs Τέμπερα

Ολοι μας έχουμε μια αρκετά καλή ιδέα για το τι είναι η ακουαρέλα, αλλά όταν πρόκειται για την τέμπερα ή gouache, τα πράγματα γίνονται λίγο θολά.

Όταν τους ρωτούν να εξηγήσουν τη διαφορά, οι περισσότεροι καλλιτέχνες απλά λένε ότι η ακουαρέλα είναι διαφανής, και η τέμπερα είναι αδιαφανής.

Αυτό είναι γενικά αλήθεια, αλλά δεν ισχύει πάντα. Κάποια χρώματα ακουαρέλας είναι περισσότερο αδιαφανή, όπως πχ. το Chinese white ή το Naples Yellow, ενώ πολλά σκούρα χρώματα τέμπερας τείνουν να είναι αρκετά διαφανή.

Βασικά, η ουσιώδης διαφορά μεταξύ ακουαρέλας και τέμπερας βρίσκεται στον τρόπο που χρησιμοποιούνται!

 

 

Για την ακουαρέλα, η παραδοσιακή προσέγγιση χρησιμοποιεί το χαρτί ως πηγή λευκού, με το χρώμα να εφαρμόζεται σε λεπτές στρώσεις. Αυτή η τεχνική επιτρέπει στους καλλιτέχνες να επιτύχουν μεγάλη ένταση και βάθος, χρησιμοποιώντας ελάχιστη ποσότητα χρώματος. Επίσης, πολλές φορές χρησιμοποιούν χαρτί ακουαρέλας cold pressed ή rough, ώστε η ακανόνιστη υφή του χαρτιού ακουαρέλας να ενισχύσει αυτό το αποτέλεσμα..

Κάποιοι τηρούν αυτή την αρχή με απόλυτη ευλάβεια προστατεύοντας σημεία του χαρτιού με masking fluid, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε λευκό χρώμα στην δημιουργία τους.  

 

 

Πλέον η  τέμπερα έχει κερδίσει τη θέση της δίπλα στην ακουαρέλα, ακόμα και σε επαγγελματίες εικονογράφους και σχεδιαστές! Έχει και αυτή βάση το νερό, οπότε μπορούν τα δύο αυτά είδη να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, μέσα στο ίδιο έργο!

Επιπλέον η λευκή τέμπερα, μπορεί να αναμιχθεί με οποιοδήποτε χρώμα ακουαρέλας , για να του δώσει μια "γαλακτώδη" όψη και υφή και να δημιουργήσει μοναδικά highlights. Επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πιο "παχιές" πινελιές και να δώσει texture στη δημιουργία μας. 

Επειδή η τέμπερα επανα-ενεργοποιείται γρήγορα με νερό, οι στρώσεις τείνουν να αναμειγνύονται, και τα σκούρα χρώματα των κάτω στρώσεων, να φαίνονται μέσα από τα πιο φωτεινάτων ανώτερων στρώσεων. Αλλά επίσης το gouache μας δίνει την δυνατότητα να "καλύψουμε" κάποιο από τα κατώτερα layers, ακόμα και με ανοιχτό χρώμα - κάτι που δεν γίνεται με τα παραδοσιακά χρώματα ακουαρέλας. 

 

 

Η καινοτομία έρχεται με την ακρυλική τέμπερα, που συνδυαζει τα χαρακτηριστικά της υδατοδυαλυτής τεμπερας με τις μοναδικές ιδιότητες του ακρυλικού. Το acrylic gouache ή ακρυλική τέμπερα, στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ ματ ακρυλικό χρώμα. Η αδιαφανής φύση του σημαίνει ότι παρέχει τρομερή καλυπτικότητα,  ενώ το ακρυλικό medium που περιέχει το κάνει αδιάβροχο μόλις στεγνώσει και μας επιτρεπει να περάσουμε επόμενα layers, χωρίς τον κίνδυνο να "τρέξει" το χρώμα ή να γίνουν μίξεις που δεν θέλουμε! Δίνει ένα βελούδινο, ματ αποτέλεσμα  και όπως το παραδοσιακό ακρυλικό είναι κατάλληλο για σχεδόν όλες τις πορώδεις επιφάνειες όπως, χαρτί, ξύλο, καμβά κ.ά.

 

 

Οι περισσότεροι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν μια υβριδική προσέγγιση, συνδυάζοντας διαφανείς και αδιαφανείς τεχνικές και χρησιμοποιώντας είτε το λευκό χαρτί είτε το λευκό χρώμα και ενσωματώνοντας λεπτές πινελιές ακουαρέλας με σημαντικά αδιαφανή περάσματα τέμπερας.

Και τα δύο είδη χρωμάτων είναι ιδανικά για ταξίδια και για καλλιτέχνες που εργάζονται σε μικρό χώρο. Η συνδυασμένη χρήση τους σας προσφέρει μια ποικιλία χρωμάτων και εφέ που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εντυπωσιακά έργα χρησιμοποιώντας ένα κιτ υλικών το οποίο μπορείτε πολύ εύκολα να έχετε μαζί σας παντού!

Μην φοβάστε λοιπόν να πειραματιστείτε - εξάλλου η δημιουργία είναι γιορτή!

 

Αφήστε ένα σχόλιο